A hormonjóga eredményei – két klinikai tanulmány tükrében

A hormonjóga eredményei – két klinikai tanulmány tükrében

A hormonjóga gyakorlása komoly, mérhető és érezhető pozitív eredményekkel jár, és a javuló hormonszint a menopauzával érintett nő romló életminőségét – ami aztán valamiféle dominóhatás módjára, egyre több zavaró tünettel jár – képes teljesen megváltoztatni.

A tüneteket jól ismerjük: hőhullámok, csontritkulás, hüvely-és bőrszárazság, hajhullás, gyakoribb szív-és érrendszeri betegségek, lassuló anyagcsere, a test átrendeződése (értsd: a hasi zsírok növekedése), hangulatingadozások, depresszió, szorongás, alvászavarok, csökkenő stressztűrés.

A megfelelően kiválasztott jóga rendszeres gyakorlása a fenti problémákat orvosolni képes – erre ma már szerencsére megszámlálhatatlanul sok klinikai tanulmány áll rendelkezésünkre.

A hormonjóga Dinah Rodrigues-féle módszerét két klinikai tanulmány is igazolja, ezeket mutatja be ez a rövid áttekintés.

Mindkettő posztmenopauzában lévő nőkkel készült. Posztmenopauzának azt az időszakot nevezzük, ami az utolsó vérzést követő egy év eltelte után kezdődik a nő életében. Ilyenkor már egyáltalán nem működnek a petefészkek, és ez a megváltozott hormonális működés az egész szervezetre kihat.

Klinikai tanulmány a posztmenopauzás nők alvászavarairól: segít-e a hormonjóga?

A jóga gyakorlása már sok klinikai tanulmány szerint bizonyítottan pozitív hatással van az álmatlanság csökkentésére, ugyanakkor más tanulmányok a klimaxos tünetek csökkentését is igazolták.

Ez a vizsgálat kimondottan azt célozta meg, hogy egy szűkebb csoportban, mégpedig a posztmenopauzában lévő, álmatlanságban szenvedő nőknél is igazolni tudják a hormonjóga pozitív hatását, egy randomizált klinikai vizsgálatban.

A kutatásba olyan 50–65 éves, hormonterápiában nem részesülő posztmenopauzában lévő nőket vontak be, akik nem szenvedtek komoly alvási apnoéban, ugyanakkor álmatlanságot diagnosztizáltak náluk.

A jelentkezőket véletlenszerűen osztották be három csoportba: az egyik csoport hormonjógát gyakorolt, a másik passzív nyújtógyakorlatokat végzett, a harmadik pedig kontrollcsoportként nem kapott semmiféle beavatkozást. A 4 hónapig tartó folyamat előtt és után pszichológiai kérdőíveket kaptak a résztvevők, illetve célzott poliszomnográfiás vizsgálaton is részt vettek.

A kérdőív kiterjedt az életminőségükre, a szorongásos és depressziós tüneteikre, külön a klimaxos tüneteikre és az álmatlanság súlyosságára, valamint a nappali álmosságra és a stressztűrő képességre.

Az eredmények szerint a kontrollcsoporttal összehasonlítva a jógacsoportban jelentősen javult az álmatlanság, mérséklődtek a zavaró klimaxos tünetek, jobb lett az életminőség és erősödött a stressztűrés. Az álmatlanság súlyosságának csökkenése kifejezetten jelentős volt.

A tanulmány végkövetkeztetésében kimondja, hogy a vizsgálat bizonyítása szerint a jóga egy speciális szekvenciája (a hormonjóga) hatékony lehet az álmatlansággal és menopauzás tünetekkel küzdő posztmenopazuás nőknél.

A teljes eredeti tanulmány itt érhető el.

Klinikai tanulmány posztmenopauzás ösztrogénszint növekedéséről: változik-e hormonjóga gyakorlásával?

A tanulmány szerint a vizsgálat részvetői 4 hónapon keresztül, heti 2×1 órában gyakoroltak hormonjógát. A hölgyek alapvetően egészségesek és normál testalkatúak voltak, 30-nál alacsonyabb testtömegindex-szel, FSH szintjük pedig 30 fölött volt (ez utóbbi igazolja a posztmenopauza állapotát).

Az ösztradiolszint mellett az életminőségüket is vizsgálták, pszichológiai kérdőívekkel monitorozva a jógaprogram előtt és után.

Az eredmények várakozáson felüliek voltak: az életminőség javulása mellett az ösztrogénszint “abnormálisan” (azaz ebben az életkorban, ebben az állapotban megdöbbentően) magasra ugrott, igazolva ezzel a gyakorlás hormonszint-befolyásoló hatását.

 

A tanulmány végső következtetésként kijelenti, hogy bizonyos esetekben a jógagyakorlás hatással lehet a női neuroendokrin rendszerre, növelve az ösztrogénszintet, javítva a női hormonrendszert és ezzel együtt az életminőséget. Ugyanakkor azt is leírja, hogy további vizsgálatok szükségesek, hiszen a háttérben álló hatásmechanizmusok nem ismertek.

A teljes eredeti tanulmány itt érhető el. 

További cikkek a témában:

Hogyan hat a Hormonjóga terápia? Mi a különbség az Aviva tornához képest?

A hajhullás és a hormonjóga

Induló hormonjóga tanfolyamokért kattints ide!