Gyakran ismételt kérdések

Kérlek, mielőtt kérdeznél, fusd át ezt a listát, hátha megtalálod a választ. Köszönöm!

Az órákra minden esetben be kell jelentkezni, lehetőleg az órát megelőző napon, de legkésőbb az adott óra előtt 3 órával. Kérlek, csak akkor jelentkezz, ha már biztos vagy benne, hogy részt tudsz venni az órán. 

Ha mégsem tudsz eljönni, akkor legkésőbb az órakezdés előtt 3 órával mondd le a foglalásodat. 

Mivel a teremben a létszám maximált, az időben le nem mondott óra díját utólag ki kell fizetned. Tudom, adódhat néha váratlan helyzet is, ezt természetesen figyelembe veszem.

A jelentkezés módja:

Írj rám Messengeren, vagy pedig írj SMS-t a 70-409-9961-es számra. Utóbbiba írd bele a neved, és hogy melyik órára szeretnél jönni. Ha nem kapsz visszajelzést, akkor biztosítva van a helyed az órán.

Mert csakis kiscsoportos (maximum 8 fő) órákat tartok. A helyek száma korlátozott, és mindenki gyakorlására oda szeretnék figyelni, nálam nem tömegsport szokott lenni.

És persze azt sem szeretném, ha csalódnál, mert esetleg nem férsz be egy órára, szóval ez tulajdonképpen Neked is jó: biztosítja a helyedet, és a neked járó maximális odafigyelést.

Azért, mert ez nem egy tömegtanfolyam: az online helyek számát 10 főben maximáltam, hogy mindenkire figyelni tudjak.

Ám még ebben az esetben is, az online résztvevőkkel legalább annyi, de általában több munkám van, mint azokkal, akik személyesen gyakorolnak velem.

Hogy miért?

Mert fontosnak tartom a személyre szabott oktatást. Éppen ezért a tanfolyam alatt minden online résztvevőnek lehetősége van négyszemközti, személyes konzultációra velem – ezt általában privát Messenger hívásban szoktuk megoldani.

Így tudok segíteni a légzések, testtartások pontos kivitelezésében, az esetleges javításokban, és a tisztító eljárások tanításában (bizony, már orrmosást is tanítottam Messenger-hívásban, és remekül sikerült!).

Stabil internetkapcsolat, és olyan készülék – lehetőleg laptop –, amelynek a kamerája mozgatható, így oda tudod irányítani, ahonnan jól láthatlak.

Arra, hogy legyen ez a gyakorlás olyan, mintha eljönne a jógaterembe. Azaz: kérje meg a családját, hogy ne zavarják az óra alatt. Ne mászkáljanak át a szobán, tartsák tiszteletben, hogy a jógagyakorlás intenzív, ugyanakkor intim belső folyamat, ahol önmagunkkal van lehetőség találkozni, ehhez pedig nyugodt, biztonságos közegre van szükség.

Kérlek tehát, hogy olyan környezetben, olyan öltözetben jelenj meg, amilyenben Te is szívesen viszontlátnád magad.

Igen. Arra nálam nincs lehetőség, hogy kikapcsolt kamerával gyakorolj. A bekapcsolt kamera azt jelenti, hogy jelen vagy, és figyelsz magadra – hiszen ezért jöttél. Csakis így lehet igazán hasznos és tartalmas a gyakorlásod.

Nem áltatlak: tartós változás eléréséhez kevés lesz heti egyszeri gyakorlás. Persze az is sokat jelent: fejleszti és oldja a merev izmokat, a stresszt, a görcsöket, és ugyanakkor új impulzusokat ad, hogy a közös, csoportos gyakorlás pozitív mentális hatásairól ne is beszéljünk. De a hatása valószínűleg nem tart ki a következő hétig, így mindig visszarendeződnek azok a rossz állapotok, rögzült minták, amit a jóga gyakorlásával helyrebillentetettél. 

De ez nem azt jelenti ám, hogy mindennap órákon át kell jógáznod! Nálam mindenki megkapja a saját “jógakapszuláját”, ami egyénre szabott, a saját napirendjébe illeszthető, napi 10-20 perc rendszeres otthoni gyakorlást jelent. Ha ezt vállalod és végigcsinálod, valódi, tartós fejlődést és pozitív változásokat fogsz tapasztalni. 

Az a problémád súlyosságától függ. Ha nincs sérved, akkor gyere bátran – az óráim gerinckímélőek.

Nemcsak jógaoktatói, hanem jógaterapeuta képesítésem is van, így bizonyos problémákra célzott tervet tudok összeállítani a számodra.

Folyamatosan képzem magam, és figyelemmel kísérem a legfrissebb porckorong-kutatásokat, valamint a most divatos (és azért valljuk be: a jóga számára már évezredek óta jól ismert) fascia-témában is otthon vagyok.

Az Akadémián, ahol végeztem, kifejezetten nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy minden klasszikus jóga ászanának tanuljuk meg a módosított, könnyített, esetleg segédeszközös változatát, hogy a gyakorlók aktuális állapotára szabhassuk. 

Ez is attól függ, mennyire súlyos a helyzet. Más odafigyelést igényel a kezeletlen, és mást a gyógyszerekkel beállított magas vérnyomás, ezért kérlek, ezt mindenképpen jelezd nekem még az első találkozás előtt.

Okosan felépített gyakorlatsorokkal rendezni lehet a magas vérnyomás állapotát, de fontos, hogy csakis képzett jógaterapeuta által összeállított kezelési terv alapján gyakorolj, és tartsd be az előírásokat. Ha beleállsz egy ilyen projektbe, nagyobb fegyelemre és tudatosságra lesz szükséged – de az amúgy sem árt ebben a világban, ugye?

Elárulom: én sem tartom magamat spiri-ezo-izének. A jógához erre nincs is szükség (úgyis jön majd magától).

A jógához elsősorban fegyelem és elhatározás kell, valamint kíváncsiság és nyitottság. Egy ősi, évezredes bölcsesség, aminél szerintem még nem találtak ki jobbat a testnek és a léleknek. Belőle táplálkozik többek között a modern gyógytorna (igen, a most divatos fasciális alapokon nyugvó tréningek is), és az összes így-úgy elnevezett gerinctorna.

Koncentrációs, relaxációs gyakorlatainak eredményességét többek között a modern autogén tréninggel kapcsolatos kutatások igazolják, tisztító gyakorlatait pedig receptre kellene felírni mindenkinek.

Személyes nagy kedvencemnek, a pránájámának pedig – amit az egyszerűség kedvéért nevezzünk most légzőgyakorlatoknak – olyan stresszoldó és személyiségformáló hatása van, hogy nagyon sok betegséget lehet vele kezelni, karbantartani vagy akár a teljes gyógyulásig elvinni – ezt bizonyítják korunk idegrendszerrel kapcsolatos kutatásai is.

Az a fantasztikus, hogy a jóga minden technikája nagyon egyértelműen, pontról pontra le van írva az ősi szövegekben (lásd a két alapművet, Patandzsáli Jóga Szútráit és Szvatmaráma HathaPradipikáját), és ezek feltárása folyamatosan zajlik jelenleg is, hála az indiai nép (és az ország vezetőinek) ébredésének: rájöttek végre, mekkora kincset őriznek könyvtáraikban, így folyamatosan dolgozzák fel az ősi szövegeket. Arra is költenek, hogy az itt leírt technikákat tudományos kutatásokkal igazolják, mérjék, elemezzék – többek között Lonavlában, a Kaivalyadham Jógakutató Intézetben is ezzel foglalkoznak, ahol Istennek hála én is tanulhattam.

Szóval semmi humbug, csak színtiszta gyakorlás és tudatosság – ennyi az egész. 

Igen, téged is várlak szeretettel. A jógának is van egyfajta “Tízparancsolata”, amelynek egyike az áhimszá, ami nagyjából annyit tesz: nem ártás. Emiatt nem eszik húst az, aki komolyabban gyakorol.  Ugyanakkor véleményem szerint – tetszik, nem tetszik – ilyen értelemben a növényevés is erőszak: egészen egyszerűen a létezésünk sajátja, hogy más élőlényekre van szükségünk hozzá, mint külső energiaforrás.

A húsmentességre sokkal inkább a nagyüzemi állattartás sajátosságai miatt lenne szükség – hiszen a nemüktől megfosztott, borzasztó körülmények között tartott állatok tenyésztése valójában a természet ellen elkövetett merénylet (és persze ugyanez igaz a monokultúrás növénytermesztésre is).

Ám a teljesen tiszta táplálkozás nem könnyű a modern ember számára. Mondhatnám azt is, hogy ide meg kell érkezni, és ezt nem lehet csak úgy magadra erőltetni. Sőt, ha erőszakot teszel magadon, és megtagadod magadtól a húsevést, pedig szeretnél húst enni, akkor éppen az áhimszá, azaz a nem ártás elvének mondasz ellent, hiszen  magaddal szemben vagy durva és erőszakos. Ilyet ne tegyél, kérlek!

Az a saját tapasztalatom, hogy a jóga gyakorlása során el fog jönni az a pillanat, amikor már nincs szükséged semmiféle stimulánsra – mert ahogy a cukor, a csoki, az alkohol vagy a cigi, úgy a hús is az bizonyos értelemben –, ugyanis magasabb lesz az energiaszinted.

Emellett a részvét, az érzékenység is fokozódik benned – szóval lassanként megérkezel oda, hogy nem akarsz már állatokat enni, ha pedig mégis eszel, mértékkel, és végtelen tisztelettel teszed.

De ez hosszú út, és nem is biztos, hogy a tiéd. Emiatt ne foszd meg magad a jóga egyéb áldásaitól. Mértéket persze tarthatsz a húsevésben, ahogyan a böjtök is valódi áldást jelentenek testnek-léleknek egyaránt – de ez már egy másik téma. 

Mi az, hogy! A jógát neked receptre kellene felírni. Ha nem nyújtod át megfelelően a merev, kötött izmaidat, azok egyre inkább zsugorodni fognak, csökken a tápanyagellátottságuk, és ez az izmok lassú, de biztos leépüléséhez vezet. Ezeket a feszültségeket szépen, lassan, finoman ki lehet oldani. Mindenki tud önmagához mérten lazulni – és ebben nemcsak a nyújtások, hanem az órán alkalmazott relaxációs technikák is segíteni fognak. A hosszabb pózkitartással végzett jógagyakorlatok – a statikus nyújtás és az izometriás izomösszehúzódás – anélkül tartják fiatalosan az izmokat, hogy megterhelnék az izületeket, vagy beindítanák a szervezet lebontó folyamatait, és kizsigerelnék a testet. Egy ilyen óra után energikusabb, frissebb, lazább, ugyanakkor magabiztosabb és nyugodtabb leszel. Bízz magadban, menni fog!

Hormonjóga

4 alkalmas tanfolyam a változókor tüneteinek enyhítésére, a női egészség, szépség és vitalitás fenntartására.

Szentendre és az online tér → május 15-től

Részletes információk »

Légzésterápia alaptanfolyam

6 alkalmas tanfolyam, a helyes légzés, a feszültségmentes testtartás fenntartására, fejlesztésére. Asztmásoknak, posztkovid állapotban is javasolt!

Szentendre és az online tér április 13-tól

Részletes információk »

Kiscsoportos jóga tiniknek

Gerincprevenció, mozgásfejlesztés, légzőgyakorlatok, fókuszgyakorlatok, relaxáció a 13–18 éves korosztály számára szerdánként 15.30–16. 30 között. Alapozd meg a gyermeked egészséges felnőttkorát!

Részletes információkért kattints!

Kiscsoportos Hatha jógaóra

Rendszeres Hatha jóga órák gyakorlóknak, újrakezdőknek egyaránt. Ászanák, légzés, relaxáció.

Szentendre és az online tér szeptember 14-től

Részletes információk »

Senior jógaóra

Ízületekre, mirigyrendszerre ható, kíméletes jógagyakorlás kevésbé mozgékonyak számára. Légzéstechnikával, stresszoldó gyakorlatokkal.

Szentendre szeptember 14-től

Részletes információk »

Légzésterápiás jógaóra

A Légzésterápia alaptanfolyamot végzetteket várom ide. Kora reggeli, rövidebb, célzottan légzésfókuszú gyakorlás.

Szentendre és az online tér október 4-től

Részletes információk »