Tárkonyos frissítő meleg napokra

Tárkonyos frissítő meleg napokra

Tárkonyos gyógyvizes ital

Minden zöldségféle ízesebb, aromásabb lesz, ha egy kis tő tárkony is növekszik mellette az ágyásban. 

A fenti tanácsot egy szívemnek kedves kertészeti könyvben olvastam  (Langheineken, J., Weinrich, C.: Növénytársítások a biokertben – vegyeskultúrák a kolostorkertek mintájára), amelyben a fuldai kolostorkert nővérei az egymás növekedését támogató vagy épp akadályozó növénytársítások titkaiba avatnak be.

Na, hát én tavaly minden ágyásba tettem egy-egy kis tővel, idén pedig már annyi tárkony termett a kertemben, hogy muszáj volt valamit kezdenem vele. De mit csináljak belőle? Nincs szükségem több hektó ecetre, nem fogunk mindennap ragulevest enni… akkor hát igyuk meg, jött az ötlet. Mivel nagyon szeretem a gyógynövényes teákat és vizeket, nem vacakoltam: egy szép tárkonyágat éjszakára beletettem a szobahőmérsékletű vízzel töltött ivópalackomba, és láss csodát, reggelre aromás, frissítő vizet kaptam, amit nagyon jól esett megiszogatni a melegben.

Azóta szinte mindennap elkészítem, és az ötletemmel permanensen “fertőzöm” a családtagokat is. Kifejezetten  pozitív visszajelzéseket kapok tőlük: jobb közérzetről és emésztésről, nyugodtabb alvásról, stabilabb vércukorszintről számolnak be. Ezek után utánaolvastam, és kiderült, hogy ez a fűszernövény (akárcsak a többi) csodálatos gyógynövény is, számtalan pozitív élettani hatással.

Úgyhogy bár a recept végtelenül egyszerű:

– fogj egy ág tárkonyt, áztasd be egy kancsó vízbe, aztán idd meg –,

mégis megér egy blogbejegyzést, hiszen alig ismerik. Pedig megérdemelné, hogy minimum a menta helyére kerüljön a frissítők sorában.

A tárkony (latin neve: Artemisia dracunculus) a napraforgófélék családjába tartozó évelő gyógynövény. A növény főként Észak-Amerikában és Eurázsiában terem. Akár másfél méter hosszúra is megnőhet, és ásványi anyagok, gyógyhatású hatóanyagok keverékét tartalmazza. Nézzük röviden, milyen hatásai is vannak:

1. Fájdalom- és gyulladáscsillapító – ugyanis ópioid receptorokat tartalmaz.

2. Fokozza az inzulinérzékenységet: egy 90 napon át tartó kísérlet alanyai napi 1 g tárkonyt kaptak. Ennek eredményeképpen csökkent a szisztolés vérnyomásuk, az átlagos vércukorszintjük és a vér inzulinszintje is. Ugyanakkor a nagy sűrűségű lipoprotein-koleszterin (HDL), más néven “jó koleszterin” szintjük jelentősen emelkedett.

3. Enyhíti a depressziót: egy kísérlet kimutatta, hogy a tárkonyt fogyasztók kevésbé fogékonyak a szociális stressz okozta depresszióra. Ezzel együtt szervezetükben csökkent a stresszel összefüggő gyulladásos citokinek szintje.

4. Hatásos a gombafertőzés elleni küzdelemben: társaságában nem szaporodnak el a gombák. Hatékonyabb volt az olyan gombafajták, mint a Candida albicans, az olyan baktériumok, mint a Streptococcus pyogenes és a Staphylococcus aureus ellen.

5. Szabályozza az immunrendszert: az immunitást szabályozó makrofágok szintjét növeli.

6. Hasznos a rák elleni küzdelemben: a tárkonykivonatot fogyasztók esetén a rákos sejtek kevésbé szaporodnak el a nyirokrendszerben.

7. Gyógyítja a bőrt: egy 2020-as tanulmány szerint a tárkony felhasználásával készült gyógynövénykészítmények segíthetnek a bőr sebeinek, irritációinak, allergiás kiütéseinek és bőrgyulladásának kezelésében. A tárkony különböző illóolajokat, flavonoidokat, fenolsavakat és más természetes növényi vegyi anyagokat tartalmaz.

Kiegészítés a recepthez: természetesen citrommal, mézzel, juharsziruppal is lehet ízesíteni, vagy épp mentalevéllel felesben használn. Ki-ki ízlése szerint csak próbálgassa, kóstolgassa minél többet!