Itt a tavasz! Csalános-kecskecsajtos tészta

Itt a tavasz! Csalános-kecskecsajtos tészta

A csalán tökéletes a tavaszi tisztítások étrendjében, hiszen az íze inkább csípős-kesernyés, azaz éppen olyan íz, amit az ájurvéda a kapha (föld-víz) időszak végére javasol. A testben lerakódott, és így bennünket lehúzó, a tavaszi fáradtságunkért, letargikus állapotainkért okolható toxinok, nyákok, nyálkák oldásában kiváló segítségünk lehet, ha rendszeresen élünk vele.

Az egyik legértékesebb gyógynövényünk, számos teakeverék nagy becsben tartott alapanyaga. ,,A csalán a reuma, köszvény, viszkető bőrkiütés, vérszegénység, sápadtság, tejfakasztó, aranyér, cukorbaj, tüdőbaj elleni szerek s a vértisztító teák lényeges alkotórésze. Leveleiből készült tea (10 gr 1/4 l vízre) használatos vizelethajtónak, a légzőszervek és a tüdő elnyálkásodásakor, aranyérnél. (Varró Aladár Béla gyógyszerész)

És bár a böjti ételek sorába is beillik ez a tésztaétel, ugyanakkor annyira finom, hogy bátran oda lehet tenni a kétkedők, hüledezők (hát ti meg csalánt esztek???) elé is. Az én három éves kislányom legalábbis eléggé szerette, hiszen még a tálalót is kinyalogatta a mártás minden cseppje után.

Nagy szerencsénk van: a szomszéd faluban található Ezüstkecske farm már elkezdte a tavaszi munkálatokat, így már lehet náluk friss túrót, joghurtot vásárolni – én most ezekkel készítettem el a mártást. A mennyiségeket pedig azért adtam meg ilyen ráhagyással, mert adott terméktől függ, hogy mennyi teszi kellemesen krémessé az ételt. Egy pici parmezánt pedig amiatt reszeltem hozzá, mert tartottam tőle, hogy a gyerkőc mit fog szólni a csalános kajához – feltehetőleg anélkül is megállná a helyét.

Ha vegán módon készíteném, akkor a tejtermékek helyett krémes tofut használnék, parmezán helyett pedig élesztőpelyhet. És biztos vagyok benne, hogy isteni lenne úgy is.

Gyakorlati tanács csalánszedéshez: a felső, zsenge hajtásvégeket szoktam lecsípni, rendszerint gumikesztyűben, de azon is átszúrnak a növény égető mirigyszőrei. Szóval lélekben tessék felvérteződni egy kis kézizületi kezelésre is!

És még valami: a csalán blansolóvizét ki ne öntsük! Adjuk a szeretett szobanövényeinknek, hiszen számukra is kiváló roborálószerként szolgál!

Még egy csalános recept: a ronda, de finom Csalános krumplinudli (elegánsabban gnocchi) recpetjéért kattints ide! 

Hozzávalók 4 adaghoz:

32 dkg csavart (fusilli) tészta

4 nagy marék friss csalán

1 fej sonkahagyma

frissen őrölt bors

3 evőkanál olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

10–15 dkg túró (én termelői kecsketúrót használtam)

1-2 dl joghurt (ez is termelői kecskejoghurt)

2-3 reszelésnyi parmezánsajt

4-5 reszelésnyi szerecsendió

Elkészítés:
  1. A tésztát lobogó sós vízben kifőzöm.
  2. A csalánt egy nagy szűrőtálba teszem, és amíg előkészülök, kirakom a kerti asztalra (ha nem lenne, az ablakpárkányra tenném), majd néhányszor alaposan megrázogatom, hogy az erdőből hazahozott bogárkák ki tudjanak belőle mászni.
  3. Utána hideg vízzel átöblítem, lecsepegtetem, majd lobogó, forró vízbe dobom és 2 percig blansolom. Kiszedem, szűrőben állni hagyom.
  4. Az olívaolajat egy közepes serpenyőbe teszem, és beledobom az apróra vágott sonkahagymát. Alacsony-közepes tűzön 4-5 perc alatt megdinsztelem, a végén sózom, borsozom.
  5. A csalánt közben késsel durvára vágom, majd a hagymára dobom. 4-5 perc alatt kevergetve összepárolom, majd hozzáadom a zúzott fokhagymát, és ezzel is dinsztelem 1-2 percet.
  6. A serpenyő tartalmát ezután botmixerrel pürésítem (ez kihagyható, én csak a gyerkőc esetleges bizalmatlansága miatt trükköztem), majd hozzáadom a túrót, a joghurtot, a reszelt parmezánt és a szerecsendiót. 2-3 perc alatt összemelegítem, de már nem igazán főzöm.
  7. A végén beleforgatom a kifőtt, lecsepegtetett tésztát, és ha kell, teszek hozzá valamennyit a tészta főzővizéből is.