Hogyan hat a Hormonjóga terápia?

Hogyan hat a Hormonjóga terápia?

Több kérés is érkezett felém azzal, hogy részletezzem, mi is a Hormonjóga, és hogyan, milyen elvek alapján működik. Erről szól ez az írás, illetve arra is kitérek benne, hogy miben különbözik az Aviva tornától vagy más női jógagyakorlástól. 

A Hormonjógaterápia egy olyan jógagyakorlási rendszer, amely segít aktiválni és újra egyensúlyba hozni a hormonális működésünket meghatározó endokrin rendszert. Egy Brazíliában élő, csodálatos, jelenleg a kilencvenes éveiben járó jógaoktató, Dinah Rodrigues alkotta meg és foglalta rendszerbe. Ezt a rendszert Dinah 1992 óta oktatja, ma már a világ számos pontján vannak tanítványai – hozzám hasonlóan. 

Mi az az endokrin rendszer?

Az endokrin rendszerünket az endokrin, tehát belső elválasztású mirigyek és az általuk a szervezetbe kiválasztott hormonok alkotják. Egy hírvivőrendszer, amelyben a szervezetünk belső mirigyei hormonokat bocsátanak ki, ezzel szabályozva bizonyos szerveinket. Idegi ellenőrző központja a hipotalamusz. 

Az endokrin mirigyek közé tartozik a hipofízis (agyalapi mirigy), a tobozmirigy, a pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy, a hasnyálmirigy, a mellékvesék és a petefészkek (és a herék). Ezekkel a területekkel dolgozunk a hormonjóga gyakorlása során. 

Hogyan működik a Hormonjóga terápia?

A Dinah Rodrigues által létrehozott Hormonjóga terápia az endokrin mirigyek stimulálásán keresztül dolgozik, a jógapózok gyakorlása közbeni, ismétlődő légzéstechnikákkal végzett masszázs segítségével. Ezek a légzéstechnikák vagy magukat a mirigyeket, vagy a mirigyek körüli izmokat, szöveteket masszírozzák. A gyakorlási sorba tartozik még a relaxáció, valamint különféle idegnyugtató hatású légzőgyakorlatok és stresszoldó technikák végzése is – hiszen ezek mind elengedhetetlenek a hormonrendszer kiegyensúlyozásához.

A légzéstechnikák masszírozó hatása a mirigyek és/vagy a mélyebben fekvő mirigyeket körülvevő izmok véráramlásának serkentésével hat. A véráramlás fokozódása segít jeleket adni az endokrin rendszernek. Ezek a jelzések közölhetik egyes mirigyekkel, ha a vérben lévő tápanyagok és ionok szintje éppen túl magas vagy túl alacsony. Ekkor a megfelelő mirigy, miután megkapta ezeket a jeleket, működésbe hozza magát: igény szerint növeli vagy épp gátolja a hormontermelését, a szervezet homeosztázisának, azaz a belső egyensúly elérésének érdekében. Ha például a mellékpajzsmirigy közelében alacsony a kalcium koncentrációja a vérben, a mellékpajzsmirigy felszabadítja az adott, parathormon nevű hormonját, ez pedig elvonja a kalciumot a test egyéb területeiből, hogy a vérbe juttassa azt. 

Mi az a hormonális stimuláció?

A test számos mirigye egy másik mirigyből felszabaduló hormonra adott válaszként kezdi el kibocsátani saját hormonjait. Ezt nevezzük hormonális stimulációnak. Például az agyalapi mirigy pajzsmirigy-stimuláló hormont (TSH) bocsát ki, amely jelzést küld a pajzsmirigynek, hogy több hormont szabadítson fel. Miután ezek a hormonok felszabadultak, a pajzsmirigyhormonok ezután egy visszacsatolási hurkot küldenek az agyalapi mirigynek, hogy most már gátolja a TSH felszabadítását, mivel a pajzsmirigy elvégezte a feladatát. Mindezek a jelek a véráram útján érkeznek, így a mélyebben fekvő mirigyeket (például a petefészkeket) körülvevő izmok véráramlásának és keringésének fokozásával segítjük az endokrin rendszer kommunikációját. Így biztosítjuk, hogy a hormonszintek egészségesek legyenek, és a homeosztázis fennmaradhasson.

Milyen területekre hat a Hormonjóga?

A Hormonjóga gyakorlása során a petefészkekre, a pajzsmirigyre és a mellékvesékre hatunk légzéstechnikákkal és testtartásokkal, optimális masszírozó hatást nyújtva. Az agyalapi mirigyünk ugyebár az agyunkban található, ezért vele máshogyan dolgozunk: vizualizációs technikákkal, légzésekkel és stresszoldó gyakorlatokkal (valamint néhány fejjel lefelé irányuló testtartással, amelyek segítik a véráramlást az agyban) vagyunk rá hatással. Az antistressz technikák általában mantrák, vizualizációk vagy meditációk ismétlésével járnak, amelyek néha mozgásos meditációk formájában valósulnak meg.

Mi köze a stresszoldásnak a hormonjógához? 

A Hormonjóga gyakorlatai segítenek csökkenteni a szervezet stresszreakcióját. Hogy ez miért fontos nekünk? Azért, mert végső soron ez azt jelenti, hogy az endokrin rendszernek esélye van arra, hogy sokkal egészségesebb hormonszinteket tartson fenn anélkül, hogy a stresszreakció átvenné az irányítást. 

Ugyanis amikor stresszesek vagyunk – és különösen, ha hosszú távú stressztől szenvedünk –, a mellékveséink kortizolt, adrenalint és noradrenalint pumpálnak a szervezetbe. Ezzel pedig csökkentik vagy akár le is állíthatják minden olyan funkciónkat, ami nem feltétlenül szükséges a fennálló stresszhelyzet azonnali kezeléséhez – így tehát a hormonrendszerünk egyéb tényezőit. Durvábban fogalmazva: a létfenntartás ösztöne elnyomja a fajfenntartás ösztönét. A test (és az elme is) túlélő üzemmódba kapcsol – márpedig az mindenről szól, csak nem az egészséges hormonrendszerről. 

A krónikus stresszre adott testi-érzelmi reakciónk tehát sajnos felülírja az endokrin rendszer többi részét, és ezért káros hatással lehet az egészséges hormontermelésre is (akárcsak a szív- és érrendszerre, nem is beszélve az emésztésről vagy a légzőrendszerről).

A Hormonjóga gyakorlati módszer

A Hormonjóga terápiát nehéz szavakkal elmagyarázni. Olyan, mint a biciklizés: ki kell próbálni, hogy megtapasztaljuk, és megértsük a teljes hasznát. A gyakorlatban dolgozunk majd bandhákkal (izomzárakkal) és mudrákkal (speciális kéz-és testtartásokkal) is, valamint az energiaáramoltatás nevű módszerrel is. Ez magában foglalja mudrák, bandhák és vizualizációk használatát, hogy tudatosságunkat ahhoz az adott mirigyhez küldjük, amellyel épp dolgozunk.

Milyen gyakran kell Hormonjógát gyakorolnom?

Gyakran fordulnak hozzám a  fenti kérdéssel. A válasz pedig nagyon egyedi: attól függ, hogy miért gyakorolsz. A különböző hormonális állapotok különböző hosszúságú vagy rendszerességű gyakorlást igényelnek. Nagyon durva iránymutatásként (és persze mindig az a legjobb, ha egyeztetsz egy képzett Hormonjógaterápiás tanárral) azt lehet elmondani, hogy heti háromszor-négyszer 30-40 perc gyakorlással már lehet érezni a pozitív változásokat – és ez a rendszeresség aztán maradjon meg egész életedben, hogy szinten tartsd magad. 🙂 

Miben más a Hormonjóga, mint az Aviva torna? 

Hormonjógát is avatott mestertől tanultam, és így volt ez az Avivával is: a hazai meghonosítója, Tóth Lívia kurzusait volt szerencsém elvégezni (Lívia néni sajnos már nincs közöttünk). 

Tanításainak köszönhetően nemcsak az Aviva módszerrel, de a Mazdaznan rendszerrel is megismerkedhettem – máig hálás vagyok érte. 

Röviden összefoglalva a különbséget: az Aviva rendszer egy egyszerű tornasor, ami az altesti vérbőség fokozásával kívánta elérni a hatást (eredetileg a nem kívánt terhességek megakadályozása volt a célja). Dinamikus, erőteljes, ugyanakkor nem foglalkozik sem az belső elválasztású mirigyek rendszerével, sem a női komplexitással, azaz az elmefolyamatok kontrollálásával és az érzelmi stabilitás kialakításával sem. Kezdésnek, a női gyakorlás útján elindulva remek dolog, amit érdemes megismerni, ugyanakkor nem érdemes leragadni nála. 

Miben más a Hormonjóga, mint a ciklusjóga? 

A ciklusjóga elsősorban a még stabil, egészséges menstruációval rendelkező, fiatalabb nők számára lehet nagyon hasznos. A segítségével ugyanis megtanulhatjuk, hogyan tudunk jógát gyakorolni úgy, hogy közben tiszteletben tartsuk a saját ciklusunk sajátosságait. Hiszen másként érdemes magunkhoz viszonyulnunk a menzesz befelé forduló, sötétebb napjai alatt, és a peteérés pörgésében is más a fókusz. Megint csak meg kell említenem egy igazi mestert a témában: Gáborjáni Réka Hold Hétvégéit, illetve a Méh Mágiája tanfolyamát tudnám ajánlani – olyan tanításokat kaptam tőle, amelyek a mai napig meghatározzák a jógagyakorlásomat. Ugyancsak nála végeztem számos jóga nidra és ájurvéda kurzust is, amelyekből szintén sok tudást gyűjthettem. 

Milyen az én Hormonjóga tanfolyamom?

Ezeket a máshol szerzett tapasztalatokat és tudást – értékes, az évek során gyűjtögetett kincseimetnem tudom kihagyni az általam tartott Hormonjóga tanfolyamból. Hiszem, hogy többek leszünk általa. Ugyanilyen tudatosan hasznosítom a Hormonjóga tanításában a pránájámával kapcsolatos tudást és tapasztalataimat. Hiszen a Kaivalyadhama Jógakutató Intézetben tanultak alapján a pránájáma gyakorlása pontosan a hipotalamusz felborult ritmusának visszaállításával jár, ez pedig a hormonrendszer rendezésének alapja.

Mindig kis csoportban (egyszerre maximum 10 főnek) oktatom, és mind online, mind pedig személyes jelenlét esetén maximális figyelemmel kísérem az egy hónapig tartó tanulási folyamatot.

Az aktuális Hormonjóga tanfolyamról itt találsz további információt.