Az emésztés jógaterápiája: workshop az erős immunrendszerért

Az emésztés jógaterápiája: workshop az erős immunrendszerért

A téli időszakban különösen fontos, hogy az immunrendszer erős pajzsként védjen bennünket. De vajon tudjuk-e, hogy erős immunrendszer nem létezik tökéletes emésztés nélkül?

Emögött egyszerű élettani folyamatok állnak: amennyiben megfelelő az anyagcserénk, és ennek következményeként nem rakódik le salak, sokkal könnyebben ellenállunk a különféle kórokozók támadásának.
A téli évszak az ájurvéda szerint vizes és földes minőség (ugyanakkor az őszi szeles minőség is hatással van még ránk), azaz eleve gyengül az emésztésünk tüze. Ilyenkor még indokoltabb, hogy figyelmet szenteljünk neki, és ne hagyjuk kihunyni.
Ezen a workshopon a rövid elméleti áttekintés mellett jórészt gyakorlati tanácsokat és konkrét, valóban működő technikákat szeretnék átadni:
  • Emésztést segítő ászanákat;
  • Válogatott légzéstechnikákat;
  • Étkezési ajánlásokat;
  • Hatékony stresszoldó, relaxációs technikákat;
  • Életmódbeli ajánlásokat;
  • Otthon végezhető rövidebb gyakorlatsort (videóval).
Természetesen nem az orvosi kezelést váltjuk ki: a jógaterápia mindig is komplementer megoldás marad.

Mi is az a jógaterápia?

Definíció szerint “a jógaterápia az a folyamat, amely a jóga tanításainak és gyakorlatainak alkalmazásával képessé teszi az egyéneket arra, hogy a jobb egészség és jólét felé haladjanak”.
Lényegében a jógaterápia a jógagyakorlatok alkalmazása a fizikai és mentális egészségi állapotok jobbá tételére, az öngondoskodás elősegítése és az általános jólét ösztönzése céljából. Míg a jóga gyakorlásához általában egészséges szervezet szükséges (hiszen a jóga nem más, mint a megvilágosodáshoz vezető út, oda pedig csak kivételesek juthatnak el beteg testtel), a jógaterápiában konkrét jógagyakorlatokat, és azok ismert előnyeit használjuk a mentális és fizikai betegségek enyhítésére vagy javítására.
A modern “jógaterápia” kifejezést Szvámi Kuvalayananda, a Kaivalyadhama Jógakutató Intézet alapítója alkotta meg az 1920-as években. Ez az úttörő jógi úgy vélte, hogy a jógagyakorlatok révén bekövetkező fizikai és fiziológiai változásokat mérni lehet. Szenvedélye számos külföldi kutatót vonzott Indiába, hogy tanulmányozzák a jóga hatását. A Szvámi kitartó és áldozatos munkával végül megalapította a tudományos kutatásokkal foglalkozó, ám tradicionális alapokon nyugvó jógaintézetet (ebben az intézetben volt szerencsém tanulni), és ezzel egy új szakterületet hozott létre. Tudományos eredményeiket azóta is minden évben publikálják a Yoga Mimasa című folyóiratban, immár 1924 óta.
Szvámi Kuvalayananda munkája tette lehetővé, hogy a jóga konkrét hatásait orvosi állapotokra kezdjék el alkalmazni. Napjainkban a jógaterápia olyan népszerűvé vált, hogy sok orvos támogatja. Na persze sajnos nem hazánkban, hanem az angolszász kultúrában. Különböző orvosi folyóiratok kutatásokat tárnak fel a jóga sokrétű előnyeiről. Hasonlóképpen, a mentális egészségügyben dolgozók gyakran ajánlják a jógát a klienseknek, vagy akár ők maguk is beépítik bizonyos aspektusait a munkájukba. Egyre gyakoribb, hogy mentálhigiénés szakembereket arra képeznek ki, hogy a jógaterápiát bevezessék a klinikai gyakorlatba. Hazánkban ennek egyelőre sajnos nincs nyoma – jelenleg többek között épp az átjárhatóság biztosítása miatt tanulok a Semmelweis Egyetem mentálhigiénés szakán.
Az USÁ-ban a jógaterápia bizonyítottsága és támogatottsága olyan nagy, hogy a kardiológus Dr. Dean Ornish és csapata kidolgozott egy jógán alapuló intervenciót, amely elképesztő hatékonysággal fordíthatja vissza a szívbetegségeket. Programja olyan sikeres volt, hogy ma már az állami egészségbiztosítás is finanszírozza!
Hasonlóképpen, az Egyesült Királyságban is egyre inkább tudatában vannak a jógaterápia lehetséges előnyeinek az egészségügyi dolgozók és a betegek számára egyaránt, és a British Council of Yoga Therapists (Brit Jóga Terapeuták Tanácsa) szolgáltatásait kiegészítő és alternatív terápiaként ajánlják.

Mire számíts, ha eljössz az emésztés jógaterápiája műhelyre?

A 4 órás műhely során elméleti tudásmegosztás, valamint az emésztési problémákra összeválogatott jógaászanák és légzéstechnikák tanítása történik.
Az együttlétünket mélyrelaxációval zárjuk majd, mintegy pecsétként rögzítve benned a megtapasztalt élményeket.

Mit viszel magaddal az emésztés jógaterápiája műhely után?

A 4 órás alkalom felvételét mindenki megkapja, és 30 napig még visszanézheti.
A rövidebb, napi gyakorlást tartalmazó videót még további 30 napig (tehát összesen 60 napig) teszem elérhetővé – utána viszont azt szeretném, ha önállóan gyakorolnál tovább a tanultak alapján. Az a tapasztalatom, hogy ezzel az időkorláttal jobban ösztönözlek a rendszeres gyakorlásra, hiszen csakis így lehet pozitív változásokra számítani.

Hogyan lehet csatlakozni az emésztés jógaterápiája műhelyhez?

– Személyesen: Szentendrén, az Újhold Stúdióban
– Online: az otthonodból.
Fontos: a tanfolyamon maximum 15 főt fogadok.

Mikor lesz a jógaműhely?

Január 11-én, csütörtökön, 16.00–20.00 órakor.

Mennyibe kerül a részvételed az emésztés jógaterápiája jógaműhelyen?

14.500 Ft-ba.
Jelentkezni a tanfolyamdíj egyösszegű befizetésével lehet az alábbi számlaszámra:
10400968-86766989-75871001 (K&H Bank Zrt.).
A közlemény rovatba írd be, kérlek, hogy jógaterápiás műhely, illetve a nevedet, ha nem te vagy a számlatulajdonos.
Kérlek, ezt követően írj nekem egy e-mailt az anita@kollaranita.hu címre!
A tanfolyamra max.15 főt tudok fogadni, a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltöm majd fel.