Hormonjóga: “mellékhatása” az egészséges haj

Hormonjóga: “mellékhatása” az egészséges haj

A fenti két kép kb. fél év különbséggel készült. A első fotó a covid-fertőzésemet követő hajhullásom idejéből való. Akkor kb. két hét leforgása  alatt elvesztettem a hajam mennyiségének egyharmadát. Sikerült a folyamatot megállítani, sőt, visszafordítani.

Íme a tippjeim, hogy mit csináltam ennek érdekében, és hogy hogyan segített ebben a Hormonjóga.

Hajhullás viharos gyorsasággal

Mondanom sem kell: a hajhullás rettentően frusztráló volt. A semmiből jött hirtelen, a fertőzésből való gyógyulás után 3 hónappal, és úgy tűnt, nem lehet megállítani: szinte másodpercenként éreztem a bőrömön a folyamatosan hulló hajszálaimat, és láttam is őket a padlón, a lefolyóban, az ágyban, a kocsiban – mindehol. Egy idő után már el sem tettem a porszívót – ugyan kutyás háztartásban élek, de most nem miattuk kellett állandóan takarítanom. 

Ugyanakkor azt mondtam magamnak: oké, végül is felgyógyultál, járhattál volna rosszabbul is. Ha csak ennyivel megúszod ezt a fertőzést, az még jó. És ezt még ma is így gondolom: hálás vagyok azért, amire ez a betegség akkor tanított. 

Persze borzasztó volt a fejemet megérinteni – mindig dús hajam volt, most pedig mintha egy másik, egy kopaszodó (!!!)  nő fejét viselném –, de végül aztán belenyugodtam: a régi haj elvesztésére úgy tekintettem, mintha a múltam egy már meghaladott terhét tettem volna le. 

Haditerv a hajhullás megállítására: a hormonjóga gyakorlása

Persze nem abból a fából faragtak, aki elhagyja magát ebben a helyzetben. Úgy döntöttem, hogy némileg átalakítom a saját gyakorlásomat, és rendszeressé teszem azokat az általam ismert technikákat, amelyek a fej területére hatnak, és ezáltal elősegítik a haj növekedését.

A változás lassan indult – az első két hétben csak annyit észleltem, mintha kissé mérséklődne a hajvesztés. A következő két hétben aztán ez teljesen megállt, és ez így is maradt egészen a mostani, őszi szezonig. Olyan volt, mintha a fejbőröm egyetlen hajszálat sem akart volna elengedni… minden fésülködésnél azt láttam, hogy makulátlanul tiszta a hajkefe. Hurrá, a porszívózásnak vége!

További 1 hónapnak kellett aztán eltelnie, mire észrevehető lett a fokozott hajnövekedés – elindultak a babahajak. Pedig ettől tartottam a leginkább: mi lesz, ha nem nő majd vissza, ami kihullott? Szerencsére ez a folyamat azóta is tart, ami persze párás időben nagyon vicces: mintha gyapjas kis glória lenne a fejemen. Na de ez nem panasz, ez most már szuper, hiszen a kis hajak mintegy beépített hajtőemelőként viselkedve, visszaadták a még kevéske hajam régi volumenét.

Hogyan sikerült megállítani a hajhullást? 

1. Rendszeressé tettem a Hormonjóga gyakorlását: heti háromszor ezt végeztem. Bevallom, nem így tekintettem erre a gyakorlatsorra, de ezzel a fókuszváltással bizony kiderült: ez a sorozat erre a célra is kiváló. Ugyanis kifejezetten olyan technikákat tartalmaz, amelyek célzottan a haj növekedését, szépségét szolgálják. 

Ilyen pl. az állásból előre hajlás (pádahasztászana), a félgyertya (viparíta karaní), valamint bizonyos pránájáma technikák, így az intenzív, aktiváló hatású bhásztriká és a váltott orrlyukas légzés (nádi sódhana) is. 

2. A többi gyakorlásomban is nagyobb súlyt kaptak a fejre ható ászanák, például fejállás, a teljes gyertya vagy a lefelé néző kutya. A babapózban is egy ilyen “fejtudatossággal” pihentem – hiszen a jóga azt tanítja: ahol a figyelem, ott az energia.

3. Bevezettem a rendszeres fejmasszírozást: amikor csak eszembe jutott, 1-2 perc alatt finoman átmasszíroztam az egész koponyámat. Megállapítottam, hogy ez milyen finom dolog, és hogy bizony sokkal többször kellene vele élni, mint amennyiszer megtesszük, pedig “kéznél van”. 

4. A többi rutinomat – azaz a vegyszerektől mentes hajmosást, a hennás hajfestést, a csakis langyos vízzel történő hajöblítést, illetve a természetes sörtekefe használatát – ugyanúgy megtartottam, ebben semmi sem változott azóta sem. 

5. A táplálkozásom is ugyanaz maradt – szattvikus, azaz tiszta táplálkozást folytatok, kisebb-nagyobb kilengésekkel (amelyeket vagy nem bánok, vagy kegyetlenül sokat tanulok belőlük). 

6. Most azt kellene még írnom, hogy milyen vitaminokat, táplálékkiegészítőeket szedtem közben, de ebben sajnos botrányosan következetlen vagyok. Kezdetben volt egy kis C-, D- és E-vitamin pótlás, illetve megittam 1 üveg Herbafulvót (nyugi, nem egyszerre, hanem az adagolás szerint), de kb. ennyi.

Összességében tehát drasztikus változásokat nem végeztem, fókuszváltást viszont igen. Ennek egyébként további előnyei is voltak, ugyanis sikerült vele megoldanom a poszt-covid másik, legalább ennyire zavaró utózöngéjét: egyre jobban visszanyertem a koncentrációs képességemet. Ezzel együtt pedig még időben sikerült kilábalnom a szintén poszt-covid hatásként betudható levertség, tompaság állapotából, ami bizony akár a depresszió előszobája is lehetett volna. 

Szívből kívánom Neked, hogy ha hasonló helyzetben vagy, okulj a történetemből – és ha a jóga útján a segítségedre lehetek ebben, keress nyugodtan!

Ha érdekel a Hormonjóga, az induló tanfolyamokért ide kattints! 

Namaszté, 

Anita