Miért nem tartok aromaterápiás jógaórát?

Miért nem tartok aromaterápiás jógaórát?

Időről időre előfordul velem, hogy egy régi barát, egy újdonsült ismerős vagy kolléga azzal a szándékkal keres meg, hogy szerinte nekem, mint jógaoktatónak egy bizonyos márka illóolajaival kellene foglalkoznom.

Én ezt nem így gondolom. És mivel nem kívánok energiát fektetni a meddő vitatkozásba, szeretném leírni az ezzel kapcsolatos aggályaimat.

Mindenekelőtt: a szóban forgó illóolajok véleményem szerint jók és tiszták – a világon semmi probléma nincs velük. Csak éppen nem valók jógaórára.

Azzal is tisztában vagyok, hogy az aromaterápia egy ősi, alternatív medicina. Magam is elmélyültem már benne, még ilyen tárgyú tanfolyamon is részt vettem, neves hazai képviselője oktatott napokon keresztül.

Ezzel együtt – vagy talán éppen emiatt – kizárólag a saját és a családom tagjai számára alkalmazom az ott tanultakat. Az aromás növényeket sokkal szívesebben használom a táplálkozásban, tudatosan összeválogatott fűszerek formájában – szerintem inkább ez az emberi szervezetet támogató, mindennapi alkalmazási forma.

Az illóolajok esetleges mellékhatásai

Ugyanakkor azt is tudom, hogy az illóolajok a fűszerekhez képest sokkal koncentráltabb hatóanyagtartamommal rendelkeznek, és bár ugyan elvileg biztonságos a használatuk, mint minden más terápiának, az aromaterápiának is vannak mellékhatásai. Ezekről ritkán beszélnek az olaj értékesítésében érdekelt “tanácsadók”, pedig nem irreleváns tudni róluk.

Hogy mik lehetnek ezek?

1. Bőr irritáció

Akár az illóolaj belégzése, akár a test különböző részeivel való érintkezés is okozhat allergiás reakciót, bőrpírt, viszketést.

2. Orr irritáció

Az illóolaj belélegzése irritálhatja az orr nyálkahártyáját.

3. Hormonális problémák

Néhány illóolajnak hormonszerű hatása van. Ezek az olajok úgy viselkednek, mint az ösztrogén, és blokkolják az androgének hatását – ezért kifejezetten problémás lehet a használatuk például serdülőkorban lévő fiúknál.

4. Fejfájás és hányinger

A hányinger, a fejfájás és a szédülés az aromaterápiás kezelések további mellékhatásai lehetnek. Ezek a tünetek általában megszűnnek, amint az illető leöblíti a bőréről az olajat.

A fenti listát nem én találtam ki, ezek közismert és bizonyított tények.

Mint jógaoktató, az alábbiakat tudom még hozzátenni.

Áhimszá és aromajóga?

A Hatha jóga útján nyolc lépcsőfokot járunk végig. Az első a jáma lépcsőfoka, ez egyfajta erkölcsi iránymutatások gyűjteménye. Öt jáma alkotja, és ezek egyike az áhimszá, azaz nem ártás fogalma.

Hogyan vállalhatom tehát, hogy nem ártok a gyakorlóimnak egy diffúzorba tett illattal, amikor fogalmam sincs róla, ki milyen reakciót fog majd mutatni? Hogyan tehetem meg, hogy egy olyan anyagot párologtatok a levegőbe, amelynek valódi összetevőiről, hatásairól valójában fogalmam sincs?

Azzal a módszerrel sem tudok egyetérteni, amikor az oktató az óra végén körbejár, és mindenkinek a tenyerébe cseppent vagy spriccel valamilyen illatból – hiszen itt sem tudható előre, hogy ki hogyan reagál majd. Szerintem ez a gesztus ahelyett, hogy segítené a lazulást, inkább kizökkenti a gyakorlót – a befelé figyelés helyett már megint valami külső tárgyra irányítja a figyelmét. Vannak, akikre olyan erősen hatnak az illatok, hogy még ha visszautasítják is, megérzik a szomszédos jógázók illatát, és zavarja őket.

A nagy jógabizinisz

Tudom, hogy óriási trend az aromajóga. Divat a SUP jóga is, meg a lovas jóga, meg az aerial jóga, meg a meztelen jóga meg kutyás jóga is. Jópofa dolgok ezek, sokszor nagyon hasznosak is, de bocs: a jógához nem sok közük van. Valójában szégyenletes, hogy mégis ezzel a névvel illetik (illetve adják el) ezeket a mozgásformákat.

Sajnos a nyugati ember számára kell a szenzáció, az élmények hajszolása, meg a menő posztok a fészre. Pedig nincs annál nagyobb élmény, amikor saját magad mélyével találkozol egy-egy elmélyült ászanában. Igaz, erről nem készül majd trendi fotó, és igaz, ezért meg kell dolgozni: vállalni kell a belső munkát. Ezt az élményt nem adják ingyen, és nem tudod megvenni még a legdrágább olaj áráért sem.

Az érzékszervek által megvezetve

Tudom, hogy egy nő sokkal inkább megfogható az érzékszervein keresztül – én is imádom a finom illatokat (igaz, amióta szimatmunkás kutyáink vannak, átértékeltem ezt a világot is). Tudom, hogy sokan használják, és bármerre nézek, mindenhol reklámokba ütközöm ezekről a termékekről. Mégis azt gondolom, hogy az aromaterápia nem való a gyakorlás terébe.

Sokak szerint könnyebb vele ellazulni, könnyebb általa összerendeződni. Az a véleményem, hogy ha ezt az állapotot illóolaj nélkül nem tudom elérni, akkor

1.) ássam el magam mint jógaoktató, vagy

2.) a gyakorló találjon magának más elfoglaltságot (vagy másik jógaórát, másik oktatót).

Ha illóolaj nélkül nem tudok biztonságos és kellemes teret teremteni a gyakorlóimnak, akkor valami nagy baj van a jógaoktatásommal, és olajok vásárlása helyett inkább ezen kellene elgondolkodnom.

Végezetül annyi, hogy a színekben, illatokban, ízekben burjánzóan gazdag India sem viszi be a jógaórákra az illatokat. Vajon miért? A Kaivalyadham Jógaintézet – számomra a jóga egyik legtisztább forrása – az alábbi passzussal bocsátott el a haladó tanárképzés végén: Yoga must not be diluted, azaz a jógát nem szabad felhígítani. Szívembe írtam ezeket a szavakat, és ennek szellemében járok tovább az utamon.

Namaszté.