Jóga a kutyasuliban

Jóga a kutyasuliban

Babajóga, meztelen jóga, power jóga, hormonjóga, lovas jóga, akro jóga, aerial jóga, hot jóga, SUP jóga, kutyás jóga (doga!!!) – csak hogy néhányat említsek kapásból a most divatos irányzatok közül.

Félreértés ne essék: semmi bajom ezekkel, egyszerűen csak egyik sem az én utam, és a jógázásra szánt időmet szeretem inkább a jóga tiszta, ősi, eredeti formájának gyakorlásával tölteni – az is olyan izgalmas és sokszínű, hogy kitesz egy emberöltőt. Semmilyen mozgásrendszert nem ismerek, ami ennyire feltöltene, energetizálna és mentálisan összerendezne – miközben karban tartja, rugalmasítja és formálja a testemet is.

A szabadtéri jógaórákkal vannak fenntartásaim: sokszor zavaró a talaj egyenetlensége, a rovarok csiklandozása, a napsütés, a szél, a kéretlen, kíváncsi tekintetek – hát hogy lehet ilyen körülmények között befelé figyelni? Szerintem ez kimondottan haladó szint, és egészen másfajta az ilyen gyakorlás, mint a zavartalan, zárt, védett közegben végzett.

Ehhez képes némi hezitálás után igent mondtam egy kutyaoktató barátunknak, amikor meghívott óbudai kutyaiskolájába rendszeres órákat tartani nyáron, a fedett klubteraszukon. Hogy miért döntöttem így? Részben természetesen a COVID-helyzet miatt: sokan félnek még a zárt termes gyakorlástól, és ez a félelem nagyobb bennük, mint a közös gyakorlás utáni vágy.

A másik dolog – amit tapasztalatból ismerek, hiszen évek óta kutyázom is –, hogy a kutyák közelsége különleges, életteli, természetközeli hangulatot kölcsönöz a gyakorlásnak. Magam is így gyakorlok minden hajnalban: csendben lejövök a nappaliba, és vagy ott, vagy jó időben a teraszon végzem ászana, pránájáma és koncentrációs gyakorlataimat. Zeller pedig ezalatt jóízűen horkol, szuszog, sóhajtozik mellettem, és álmában olyan pózokba tekeredik, amelyekre egy gyakorlott vinyászázó is csettintene, ha látná.

Hogy milyen mindezt közösségben, több kutyával együtt gyakorolni? A „kutyás jóga“ Indiában sem ördögtől való: számtalan felvételen ott vannak az ebek, akár hűséges házi kedvencként (kevesen tudják, de a jóga nidra atyja, Swami Satyananda például a jóga nidra módszerét is kipróbálta a saját német juhász kutyáján), akár területvédő funkcióban: Lonavlában például a szemem láttára üldözték el az agresszív, szemtelen majmokat az intézet – egyébként addig semmirekellőnek tűnő – kutyái. A kutyatársaság, tudjuk jól, nagyon szórakoztató: a kutyák kedvessége rögtön, már induláskor pozitív érzelmi töltést ad a gyakorlásnak. Másrészt igazi jógi-feladat: a kutyád jelenléte kiváló alkalom annak gyakorlására, hogy egy adott szituációban ne pingpongosként reagálj, hanem tudatosan dönts: valóban szükséges-e reagálnod. Mert a jóga erre is tanít: hogy ne az események, történések dobáljanak bennünket ide-oda, hanem vegyük a kezünkbe az irányítást, és cselekedjünk a saját elképzelésünk mentén. A kutyádnak is ilyen gazdira van szüksége, nem igaz?

FONTOS: ezek a jógaórák elsősorban a gazdikért vannak. Ezért ezekre az órákra csakis a DOG3 klubtagságival rendelkező, behívható, jól szocializált kutyák kísérhetik el a gazdikat. A kutyák viselkedéséért minden gazdi maga felel, a kutyák a jógaóra zavartalan menetét nem zavarhatják meg. Egymással persze bandázhatnak, és a helyben maradást is gyakorolhatják. Természetesen örömmel látunk kutya nélkül is, de el kell fogadnod, hogy a gyakorlás kültéren (árnyékos, fedett teraszon), kutyás közegben történik. A COVID-19 helyezetre való tekintettel a matracok között legalább 1,5 m távolságot tartunk, és mindenki saját maga által hozott matracon gyakorol.

Helyszín: DOG3 Kutyaiskola

Időpont: minden kedden és pénteken reggel 7.45-9 óráig.