(Túl) súlyos kérdések

(Túl) súlyos kérdések

Azzal kezdeném, hogy boldog vagyok. Amióta megosztottam, hogy jógát oktatok, sorra kerülnek elő a régi barátok, és mindenki hozza a maga történetét. Az egyik rendszeresen visszatérő tematika, amivel jöttök:

szeretnék jógázni, de felszaladt rám jó néhány kiló, azt előbb le kellene dolgoznom, nem?

Hát nem.

Hagyjuk már ezt, komolyan, csajok. A jóga nem a macskanadrágos negyvenkilósaké. Sosem volt az! (Mondjuk, nem is a nőké volt, de ez most mellékes.)

Menjünk vissza a kályhához, azaz a hatha jóga alaptanításaihoz, amit többek között Patandzsalí Jóga-szútrái írják le. Eszerint a jóga nyolctagú ösvényén a harmadik helyen lévő ászanát (ezek a testgyakorlatok) megelőzi a jáma és a nijáma 5-5 fogalma, amelyek a jógikus élet alapelveit, ajánlásait tartalmazzák. Ez a 10 alapelv tulajdonképpen nagyon is hasznos iránymutatás arra nézve, hogyan lehet jól, önazonosan és kiegyensúlyozottan, testileg és lelkileg is egészségesen élni. Ha ezek alapján vezeted az életedet, nagy bajod nem lehet. Na, persze ezt sem adják ingyen. Két nijámát szereték most kiemelni. Az egyik a szantósa, a megelégedettség: elfogadom azt, ami van, megelégszem vele, és nem vágyom másra. Ezt dobta a gép, és ez nekem jó. Ez után rögtön a tapasz névre hallgató nijáma következik, ami ennek látszólagos ellentéte, ugyanis önfegyelmet, erőfeszítést, fáradhatatlan törekvést jelent. No pain, no gain. Na, akkor most erre varrjunk gombot. Legyek elégedett magammal, de azért törekedjem csak szebbre, jobbra, másra? Hogy van ez?

A megértéshez hívjuk segítségül a jóga másik nagy alapművét, a Bhagavad Gítát, ahol a jógának egy nagyon frappáns definícióját olvashatjuk: Szamátvam jóga ucsjaté, azaz A jóga egyensúly. A test és az elme egyensúlya. Ez a lényeg, és ez tényleg ilyen egyszerű. Találd meg a saját magad egyensúlyához vezető utat – legyen az életmód, táplálkozás, mozgás, bármi. És ha te kilencven kilósan vagy egyensúlyban, akkor ne akarj minden erőddel balerina lenni, mert ártasz vele magadnak. Inkább fogadd el és szeresd magad, úgy, ahogy vagy. De gyakorolj, törekedj, mondhatnám: törődj magaddal! A jóga gyakorlásához nem kell nádszálnak lenni – láttad volna az indiai tanárnőimet. Mindenféle alkatú volt közöttük: macisabb, vékonyabb, hajlékonyabb, kötöttebb. Oké, kórosan elhízott egyikük sem volt, de topmodell alkat sem. Egy dolog volt közös bennük: mindannyianolyan tartással, és valami csendes, nem hivalkodó méltósággal jártak-keltek, hogy csak csodálni tudtam őket. Nem volt kérdés, hogy elfogadták a saját testüket, azt az alkatot (az ájurvéda prakritinek nevezi), amivel születtek, amit ebben az életükben kaptak. Önmagukhoz mérten gyakoroltak, nem pedig a mellettük állót lesték. Sugárzóan szépek voltak, és közük sem volt a retusált egyencímlaplányok világához. Ducin is lehet valaki egészséges – hiszen a jóga megfelelő, rendszeres gyakorlása tökéletesen rendbe teszi a légzőrendszert, az érrendszert, az izomrendszert, az emésztést, a hormonrendszert, az idegrendszert – hát mi kell még az egészséghez? A gyakorlással lassan-lassan rendeződnek a kibillenések, és a test visszatalál a saját bölcsességéhez, erejéhez, szépségéhez.

Félre ne érts: nem azt mondom, hogy én mindig is duci voltam! felkiáltással hármasával eheted a túrós táskát. Ha ezt teszed, akkor a pillanatnyi jutalmazás élményén túl sokkal inkább ártasz magadnak, és valószínűleg sosem találod meg az egyensúlyt. Ráadásul ennek nem is leszel tudatában, mert az ilyen kajáktól eltompulnak a saját magad megfigyelésére, megértésére szolgáló érzeteid, érzéseid. Mert nincs egyensúly tudatos táplálkozás nélkül. De erről majd máskor!

Ha úgy érzed, hív a jóga, és gyakorolni szeretnél, kezdd el. Tudom, hogy ez manapság legalább olyan nehéz, mint ötven éve volt. Akkor alig volt oktató, ma viszont jógadömping van, és el kell választani a búzát az ocsútól. Sajnos sok helyen még meg is sérülhetsz, ha agyatlanul nyomnak bele egy-egy ászanába. Akárhová is mész gyakorolni, egy alapszabályt mindig tarts szem előtt: soha ne árts magadnak. A fájdalom komoly jelzés, ha ezt érzed, azonnal hagyd abba a gyakorlat végrehajtását. Kezdőként a fűtött termeket is kerüld (hot jóga, Bikram jóga), mert a melegben lazábbak az izmaid, izületeid, és nem érzed meg a túlterhelést, csak esetleg másnap nem tudsz majd lábra állni. Keress olyan helyet, ahol vigyáznak rád, figyelnek rád, megkérdezik az esetleges panaszaidat. Ne adj’ Isten még azt is, hogy mit vársz a jógától.