Kedvenc böjti levesem: spanyol zöldségleves lencsével, rizzsel és spenóttal
Zömmel vegetárius étrendemben nagy szerepe van a lencse-rizs kombinációnak, hiszen a szattvikus ételek egyik legfontosabb, teljes értékű fogásának számít.
Ez a leves a mediterrán vidékek ízeit hordozza, amit ugyanúgy imádok, mint India vagy a Közel-Kelet ételeit, vagy épp a magyaros aromákat.
A hozzávalókban említett spanyol fűszerkeveréket a Kanári-szigetekről kaptam anyósomtól – mindig ilyesmit kérek, ha utazik a család, és számíthatok valami szuvenírre –, mert sok esetben izgalmas, új ízkombinációkkal ismerkedhetek meg. A spanyol fűszerek – bennük füstölt fűszerpaprika, babér, rozmaring, szegfűbors, koriander és sáfrány – egyébként közel állnak a magyaros ízekhez, legalábbis ahhoz a magyar konyhához, amelyet még a világháborúkat megelőzően vittek a módosabb háztartásokban.
Szóval ez a leves egyszerre házias és tápláló, ugyanakkor józan, szerény és egyszerű – éppen olyan, mint amilyennek szerintem egy tudatosan vezetett étrendnek kell lennie, böjt alatt és azon kívül is.
Hozzávalók
- 2 evőkanál olívaolaj (csakis Gusztiéktól)
- 1 kisebb fej vöröshagyma, finomra vágva
- 1 nagyobb babérlevél
- Pár szál kakukkfű és borsfű
- Só és frissen őrölt bors
- 3 gerezd fokhagyma, finomra zúzva
- 10 dkg barna rizs, legalább 10 órával korábban vízbe áztatva
- 20 dkg barna lencse
- 1 teáskanál spanyol fűszerkeverék (pl. ez)
- 1 doboz hámozott paradicsomkonzerv (szezonban 4-5 szem paradicsom)
- 1 sárgarépa, felkarikázva
- 2 zellerszár, feldarabolva
- Opcionálisan: parmezán (vagy más fűszeres, érlelt keményebb) sajt levágott kérge
- 5–10 dkg spenót (ha nincs friss, lehet fagyasztott)
- A tálaláshoz olívaolaj, reszelt parmezán (vegán diétában élesztőpehely)
Elkészítés
- Az olajon megdinsztelem a vöröshagymát.
- Hozzáadom a babért, a zöldfűszereket, megsózom, megborsozom, rádobom a fokhagymát.
- Pár perc kevergetés után hozzászóróm leszűrt rizst és a megmosott lencsét. Ezzel is kevergetem picit.
- Ezután jöhet hozzá a spanyol fűszerkeverék, a paradicsom, a sárgarépa és a zeller, illetve ha van, akkor a sajt héja.
- Felöntöm kb. 1,5 liter vízzel. Figyelem: a víz mennyisége a választott rizstől és lencsétől is függ, lehet, hogy ezt még pótolni kell.
- Kb. 40 perc alatt megfőzöm a levest, és az utolsó 5 percben beledobom a spenótot.
- Tálaláskor a leveses fazék mellé kiteszem még az olívaolajat és némi reszelt sajtot (vagy élesztőpelyhet), hogy ki-ki maga ízesíthesse tovább a levesét.