Kedvenc böjti levesem

Kedvenc böjti levesem

Kedvenc böjti levesem: spanyol zöldségleves lencsével, rizzsel és spenóttal

Zömmel vegetárius étrendemben nagy szerepe van a lencse-rizs kombinációnak, hiszen a szattvikus ételek egyik legfontosabb, teljes értékű fogásának számít.

Ez a leves a mediterrán vidékek ízeit hordozza, amit ugyanúgy imádok, mint India vagy a Közel-Kelet ételeit, vagy épp a magyaros aromákat. 

A hozzávalókban említett spanyol fűszerkeveréket a Kanári-szigetekről kaptam anyósomtól – mindig ilyesmit kérek, ha utazik a család, és számíthatok valami szuvenírre –, mert sok esetben izgalmas, új ízkombinációkkal ismerkedhetek meg. A spanyol fűszerek – bennük füstölt fűszerpaprika, babér, rozmaring, szegfűbors, koriander és sáfrány – egyébként közel állnak a magyaros ízekhez, legalábbis ahhoz a magyar konyhához, amelyet még a világháborúkat megelőzően vittek a módosabb háztartásokban. 

Szóval ez a leves egyszerre házias és tápláló, ugyanakkor józan, szerény és egyszerű – éppen olyan, mint amilyennek szerintem egy tudatosan vezetett étrendnek kell lennie, böjt alatt és azon kívül is. 

Hozzávalók
  • 2 evőkanál olívaolaj (csakis Gusztiéktól)
  • 1 kisebb fej vöröshagyma, finomra vágva
  • 1 nagyobb babérlevél 
  • Pár szál kakukkfű és borsfű
  • Só és frissen őrölt bors
  • 3 gerezd fokhagyma, finomra zúzva
  • 10 dkg barna rizs, legalább 10 órával korábban vízbe áztatva
  • 20 dkg barna lencse
  • 1 teáskanál spanyol fűszerkeverék (pl. ez) 
  • 1 doboz hámozott paradicsomkonzerv (szezonban 4-5 szem paradicsom)
  • 1 sárgarépa, felkarikázva
  • 2 zellerszár, feldarabolva
  • Opcionálisan: parmezán (vagy más fűszeres, érlelt keményebb) sajt levágott kérge
  • 5–10 dkg spenót (ha nincs friss, lehet fagyasztott)
  • A tálaláshoz olívaolaj, reszelt parmezán (vegán diétában élesztőpehely)
Elkészítés
  1. Az olajon megdinsztelem a vöröshagymát. 
  2. Hozzáadom a babért, a zöldfűszereket, megsózom, megborsozom, rádobom a fokhagymát. 
  3. Pár perc kevergetés után hozzászóróm leszűrt rizst és a megmosott lencsét. Ezzel is kevergetem picit. 
  4. Ezután jöhet hozzá a spanyol fűszerkeverék, a paradicsom, a sárgarépa és a zeller, illetve ha van, akkor a sajt héja. 
  5. Felöntöm kb. 1,5 liter vízzel. Figyelem: a víz mennyisége a választott rizstől és lencsétől is függ, lehet, hogy ezt még pótolni kell.
  6. Kb. 40 perc alatt megfőzöm a levest, és az utolsó 5 percben beledobom a spenótot. 
  7. Tálaláskor a leveses fazék mellé kiteszem még az olívaolajat és némi reszelt sajtot (vagy élesztőpelyhet), hogy ki-ki maga ízesíthesse tovább a levesét.