Lélegezz az emésztésért!

Lélegezz az emésztésért!

Közelednek az ünnepek, a nagy trakták ideje. Ilyenkor akármilyen fegyelmezettek is vagyunk, biztosan többet eszünk, mint kellene – egy kis finomság ebből, egy falat abból, és már fel is borult a megszokott rend. Gondoltad volna, hogy légzőgyakorlatok segítségével még a megevett táplálék is jobban hasznosítható? Ha tudatosan és okosan használod a légzést, az nemcsak a stresszoldásban vagy a tüdőd átszellőztetésében lehet segítségedre, hanem az emésztő tűz felébresztésében is. Nézzük, hogyan!

Ha nem használod a rekeszizmodat, blokkolod a hasűri szerveidet.

Mindenhol. Lassul az emésztés, renyhül a bélmozgás, pang a medence – gondolok itt a méhre és a petefészkekre –, beáll, bemerevedik, bekeményedik az egész terület. Észre sem veszed, esetleg csak a nap végén, hogy puffadt, kemény, kellemetlenül feszülő a hasad, pedig nem etted tele magad.

Nem, csak épp mellre szívtál mindent.

A mellkasi vagy kulcscsonti légzést – helyesebben talán felső légzésnek kellene neveznünk – főleg mi nők használjuk. Na igen, a férfiakat általában cseppet sem zavarja a kidomborodó pocakjuk (egyesek még büszkék is rá). Nem is szoronganak annyit miatta, mint mi. Mi viszont mintha szerveinkben is emlékeznénk a fűzőbe szorított női divat korszakára, amikor csak a feltupírozott mellek pihegése mutatta, hogy a ruha alatt eleven női test van.

A nők 80%-a nem ismeri a rekeszizomlégzést.

Na jó, nem tudom, hogy pontosan ennyien vagyunk-e, de a saját óráim tapasztalatai alapján ezt látom. Tragikus eredmény. Olyan tanítványom is van, akinél kitartó gyakorlás után is alig mozdult meg ez a terület. Pedig a rekeszizom kb. 15 cm-t képes mozogni a testünkben, ennek markánsan meg kellene mutatkoznia a köldök körüli terület tágulásában-szűkülésében.

Ismerd meg a saját masszőrödet!

A rekeszizom a mellkasüreget választja el a hasüregtől. De úgy is fogalmazhatnék: a mellkasüreget és a hasüreget köti össze. Hiszen mindkét területre hatással van: mozgásával egyszerre masszírozza fent a szívet és a tüdő alsó lebenyeit, lent a hasüregben pedig a gyomrot, a vesét, a mellékvesét, a májat, a lépet és a beleket. Ha ezt a mozgást blokkolod, enyhén szólva sem segíted ezen szervek munkáját, anyagcseréjét, vérellátását.

Ne szépítsük: a rekeszlégzés blokkolásával megakadályozod saját tested mikrokozmoszának folyamatait.

Tanulni. Tanulni. Tanulni.

Mielőtt pánikba és önmarcangolásba zuhannál, mondván tessék, még lélegezni sem tudok rendesen, azonnal szeretnélek megnyugtatni: ezt a dolgot meg lehet tanulni. Mindenkinek. Így születtél, és valószínűleg kisgyerekként is sokáig így lélegeztél, amíg a nevelésnek és iskolarendszernek nevezett eseménysorok le nem szoktattak róla. És senki nem mondta, hogy ne szívd mellre! Mit tudsz tenni?

Figyelj magadra, és kezdd el újratanulni a rekeszlégzést!

A gyakorlat

  1. Feküdj hanyatt, a lábad lehet kinyújtva, vagy kényelmesen talpra húzva, csípőszéles terpeszben.
  2. Tedd a jobb kezedet a köldöködre, a balt pedig a mellkasod közepére.
  3. Kezdj el úgy lélegezni, hogy a mellkason pihenő kezed ne vagy csak alig mozduljon meg, a hasadon nyugvó kezed viszont nagyon is mozogjon: belégzésnél emelkedjen, kilégzésnél süllyedjen.

Fortélyok

  • Lehet, hogy ezt először forszíroznod kell. Lehet, hogy annyira rossz a helyzet, hogy a hasizmok munkáját is segítségül kell hívnod. Kilégzésnél használhatod a kezedet is: ha nagyon finoman rányomsz a hasadra, az ezt követő belégzés során biztosan meg fog mozdulni a hasad.
  • Nagyon fontos, hogy ne erőlködj, legyél magaddal türelmes és megengedő. Néhány perc gyakorlás után rá fogsz érezni: a rekeszizom akkor tud igazán megmozdulni, ha ellazítod a hasizmokat, és megengeded a rekesz mozgását. Erről szól ez a gyakorlat. Figyelsz befelé, lazulsz, megengedsz. Szeretettel fordulsz magad felé.
  • Kezdetben ne avatkozz be a légzés ritmusába, de aztán majd próbáld meg finoman lassítani és kiegyensúlyozni: ugyanannyi ideig tartson a belégzés mint a kilégzés. Idővel pedig egyre lassabbak, hosszabbak lesznek a kilégzések. De itt is figyelj magadra, és semmi erőszak: ez a ritmus a rendszeres gyakorlással mintegy magától be fog állni.

Mennyit gyakorolj?

Végezd mindennap többször, 5-10 percen keresztül, és 3-4 hét múlva egyre természetesebb lesz számodra rekeszizom mozgása, használata. Tudatosabb leszel, fejlődik az önmagad belső folyamatai iránti érzékenységed, és szép lassan elkezd átalakulni a spontán, hétköznapi légzésmintád. Elindultál az öngyógyítás útján. Jó utat, jó gyakorlást!

További emésztéssegítő légzéstippek:

  • Étkezés előtt állj fel, nyújtózkodj belégzéssel, hajolj előre kilégzéssel. Ezzel a kis hasi préssel élénkíted a beleket és a gyomor vérellátását, így serkented munkájukat, amit a táplálék érkezésekor el kell kezdeniük.
  • Étkezés közben egyszer-egyszer tedd le a kanalat, és lélegezz finoman a hasadba – érezd, hogy megmozdul a köldököd. Ne feszítsd, ne nyomd: tudod, a rekeszlégzéshez lazítani kell.
  • Az étkezés befejeztével kb. fél óráig még semmiképpen se feküdj le. Ha van rá lehetőséged és bírja a térded, a legjobb lenne ilyenkor kényelmes sarokülésbe (vadzsrászanába) ülni, ez a leghatékonyabb emésztéssegítő testhelyzet, hiszen a láb keringését blokkolva a hasűri szervek keringését fokozzuk. De ha nem tudsz így ülni, akkor sincs gond: sétálj egy keveset, közben figyelj befelé, és néhány laza, nyugodt hasi légzéssel segítsd az emésztés folyamatait.