Mindent az orrmosásról

Mindent az orrmosásról

Allergiások, szénanáthások, szájlégzők, figyelem! Az alábbi technika egyszerű, fájdalommentes és olcsó, ugyanakkor annyira hatékony, hogy aki eddig szenvedve-szipogva töltötte a tavasztól őszig tartó allergiaszezont, az bizony készülhet rá, hogy viszonylag gyorsan megszabadulhat a kínzó tünetektől. Ehhez persze rendszerességre van szükség, viszont jó hír: az orrmosás mindössze napi 4-5 perc elfoglaltságot jelent.

A Hatha Jóga két legfontosabb ősi szövege a Hatha Jóga Pradípiká és a Geranda Számhitá. Ezek az írások a jóga gyakorlati útmutatóinak tekinthetők, arról szólnak, hogyan érdemes a jóga útját járni. A szövegekben kiemelten fontos szerepet kapnak az úgynevezett Satkarmák vagy Satkriják, amelyek hat különböző tisztító eljárást jelentenek.

Az ájurvéda Pancsakarmájával (ami 5 tisztító eljárást foglal magába) szemben a jóga tisztító eljárásaihoz nem kell szakképzett orvosi felügyelet, ezek ugyanis kíméletes, enyhébb hatású eljárások. Ha tisztességesen megtanuljuk, magunk is végezhetjük őket, a havi-heti-napi rutinunkba illesztve, saját igényeinknek, alkatunknak és pillanatnyi állapotunknak megfelelően.

Természetesen ezeknek az eljárásoknak a megtanulásához nagyon hasznos lehet egy a technikákban jártas jógatanár, aki átsegít a kezdeti nehézségeken, hogy aztán a technikák a saját öngyógyító eszköztárunk kincseivé válhassanak.

Magam rendszeresen gyakorlom ezeket a tisztító eljárásokat, és számtalan pozitív tapasztalatom van velük.

Mire szolgálnak a jóga tisztító gyakorlatai?

Alapvetően arra, hogy rendbe tegyék a légző- és emésztőrendszert, mert csak ezek optimális működése mellett lehet a Hatha jógát gyakorolni – és itt főként a pránájáma gyakorlását kell érteni, de természetesen ászanázni sem ideális emésztési és légzési zavaroktól nehezítve.

A hat krija pedig ez:

 1. Dauti – gyomormosás
 2. Bászti – beöntés
 3. Néti – orrmosás
 4. Trátaka – a szem tisztítása
 5. Nauli – a hasi szervek belső masszázsa
 6. Kapálabáti – tisztító légzéstechnika

Mindegyik eljárásban közös,  hogy a testünk nyálkáinak tisztítására szolgálnak.

Az ájurvéda tanítása szerint háromféle folyadék kering a testünkben: vér, nyirok és nyálka. A satkarmák ez utóbbi tisztításán keresztül fejtik ki hatásukat. És nagy előnyük, hogy ezt nem gyógyszerekkel, hanem mellékhatások nélkül, alacsony költséggel, ugyanakkor nagyon hatékonyan, az egészségre gyakorolt pozitív hatással teszik.

Elsőként a Nétiről, azaz az orrmosásról írok részletesebben.

Miért jó orrot mosni?

Az első és legfontosabb előnye: segít az orr- és arcüregben pangó nyálka feloldásában. Hiszen sokszor ez az oka annak, hogy szájlégzők vagyunk – ami  tulajdonképpen egy életveszélyes mutatvány, hiszen az orrnyálkahártya szűrő, tisztító és fertőtlenítő útvonalát kihagyva a szájon át beszívott levegővel sokkal jobban kitesszük magunkat a fertőzéseknek.

De hogy folytassuk a sort:

 • Segít fenntartani az orrhigiéniát azáltal, hogy eltávolítja az orrlyukakban a nyálkával együtt megrekedt szennyeződéseket és baktériumokat.
 • Megnyugtatja az orr belsejében lévő érzékeny szöveteket, ami enyhítheti a nátha vagy az allergia rohamait.
 • Jótékonyan hat az asztmás állapotok kezelésében, és megkönnyíti a légzést (a WHO adatai szerint a világon 235 millióan élnek asztmás tünetekkel!!!)
 • Csökkenti a fülzúgást és a középfülgyulladást.
 • Segít enyhíteni az arcüreggyulladást és a migrénes rohamot.
 • Enyhítheti a felső légúti panaszokat, mint a torokfájás, a mandulafájás és a száraz köhögés.
 • Kitisztíthatja a szemcsatornákat, nyugtatja, nedvesíti a szemet, és javíthatja a látást.
 • Az orrjáratok tisztítása segít a szaglás javításában, és ezáltal javítja az emésztést.
 • Csökkenti az éjszakai horkolást.
 • Mentális hatásai is vannak: nyugtatja az idegrendszert és az elmét. Segít a stressz enyhítésében és tisztánlátást biztosít az elmében. Az emberek rendszeres gyakorlásával a dühük csökkenését tapasztalták. Segít javítani a meditáció minőségét.

Indiában, ahol az integrál jógaterápia gyakorlatát modern tudományos kutatásokkal egészítik ki, szellemi fogyatékos gyermekek számára alkalmazott terápiában is gyakran élnek vele, ugyanis az éves kontrollvizsgálatok során megállapították, hogy figyelemre méltó javulást találtak a gyerekek mentális képességeiben, pszichomotoros koordinációjában, intelligenciájában és szociális viselkedésében.

 

Hogyan végezzük az orrmosást?

A folyamat maga abból áll, hogy az orrmosó kancsóba langyos, enyhén sós vizet töltünk, majd a kancsó csőrét az egyik orrjáratba bevezetjük, a víz pedig a másik orrjáraton keresztül távozik.

FONTOS: a száj végig legyen nyitva, hiszen a légzés ilyenkor a szájon át történik (azon kivételes esetek egyike ahol lehet, sőt, kell szájlégzést használni).

Mindkét orrjárat átöblítése után fontos a visszamaradt víz alapos eltávolítása, méghozzá intenzív fújtató kilégzések (kapálabháti légzés) végzésével, akár úgy, hogy az egyik orrüreget az ujjunkkal finoman elzárjuk, és egyszerre csak egy orrjáraton fújjuk-szívjuk a levegőt.

Mire figyeljünk orrmosáskor?

Ügyeljünk arra, hogy ne maradjon víz az orrjáratokban, mert az fertőzést okozhat – azaz mindig szárítsuk ki az orrot. Ehhez használjuk a fújtató kapálabháti légzést, mély előrehajló helyzetben.

A magas vérnyomásban szenvedők legyenek óvatosak: ne hajoljanak túlzottan előre az orr szárításakor, mert megszédülhetnek.

Amennyiben napi szinten gyakoroljuk, az orrnyálkahártya esetleg kiszáradhat – érdemes tehát a tisztítás után egy-egy csepp nemes (olíva- vagy szezám-) olajat belecseppenteni és bemasszírozni.

Szeretnéd megtanulni az orrmosás pontos mikéntjét? Érdekel, hogyan kell helyesen lélegezni?

Még csatlakozhatsz a Légzésfejlesztés alaptanfolyamomhoz, ahol megtanulhatod, hogyan használt a lélegzetet a saját energiaszinted növelésére, az egészséged fenntartására, a sejtjeid megújítására.