Alaprecept, ahol a hüvelyes, a gabona, a zöldségek és a fűszerek is ízlés, évszak, állapot, hangulat és készlet függvényében cserélhetők. Készítettem már vörösbabból, sok kakukkfűvel és babérlevéllel. Jó hozzá a vöröslencse is, a zabpehely helyett pedig adtam már hozzá durvára őrölt hajdinát és kölest is (sőt, főtt kölest is), csak ilyenkor tovább állt a massza.
Hozzávalók 6 nagy pogácsához
- 10 dkg csicseriborsó, legalább 10 órára vízbe áztatva
- 4-6 evőkanál zabpehely
- 2 kis sárgarépa, reszelve
- 1 kisebb fej cékla, reszelve
- 1 teáskanál római kömény, őrölve
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 gerezd fokhagyma, finomra reszelve
- 1 evőkanál szezámmag
- 2 evőkanál szezámolaj
- só és frissen őrölt bors
Elkészítés
- A csicseriborsó áztatóvizét leöntöm, és friss vízben kb. 1 óra alatt puhára főzöm. Főzés közben adok a vízhez 1 teáskanál sót, és ha nagyon nem akar puhulni a csicseri, akkor egy késhegynyi szódabikrabónát is.
- Ha a csicseriborsó megpuhul, akkor szépen leszűröm (a levét érdemes még megőrizni), és az összes többi hozzávalóval együtt beleteszem egy S késes aprítóba.
- A géppel 1-2 perc alatt összedolgozom. Ha túl száraz lenne a massza, teszek hozzá a főzővízből annyit, amennyivel össze tudom állítani.
- A kapott masszát átszedem egy tálba, letakarom, és legalább 30 percig pihentetem, ezalatt a zabpehely kicsit megszívja magát.
- Ezután vizes kézzel – így nem fog a kezemhez ragadni – tenyérnyi pogácsákat formázok a masszából, és egymás mellé sorakoztatom őket.
- A sütéshez egy nagy, legalább 30 cm átmérőjű serpenyőben olajat hevítek. Szinte sosem szoktam bő olajban sütni, most is csak 1-2 evőkanál olaj kell, ennyin tökéletesen meg lehet sütni a pogácsákat. Érdemes közepes tűzön sütni, mert a cékla nagyobb hőmérsékleten hajlamos odakapni – így viszont épp csak megkaramellizálódik, amitől csak még finomabb lesz az íze.