Amikor csak tehetem, főzök a férjemnek: akkor is, ha egymástól távol esszük az ebédünket, legalább együk ugyanazt (na meg hogy ne vegyen ad hoc valami vackot magának. Vagyis hát egyen minél kevesebb vackot.).
Tudom, hogy a mai korban őrültségként hangzik, de mi bizony nem eszünk állott ételt. Az ájurvéda ugyanis így tanítja: az állott, újramelegített ételből nem pránát (életenergiát) veszünk fel, hanem amát, azaz különféle méreganyagokat. Ezért pl. azokon a napokon, amikor Testszobrász képzésen van, hajnalban kelek, és a hosszú jógagyakorlásom helyett főzök, dobozolok – hogy friss legyen az ebédünk, amivel kora reggel útnak indul.
Ezt a receptet tulajdonképpen azért írom le, mert a képzésen a csoporttársai kérték – ők ugyanis csak annyit látnak, hogy mindig valami finomságot visz magával, ami vega, mégis isteni illata van, és a drága ember nagy élvezettel fogyasztja el, az utolsó morzsáig. És hát ez a recept valóban alkalmas a reggeli sietős főzésre – hamar elkészül, és nem igényli az újramelegítést.
Hozzávalók:
- 2 marék beluga lencse
- 1 babérlevél
- 1 kisebb fej vöröshagyma, felaprítva
- 1 teáskanál ghí
- 1 közepes cukkini, csíkosan meghámozva, kis kockákra vágva
- só és frissen őrölt bors
- 2 szál zöldhagyma, felkarikázva
- 1 marék tökmag
- 1 gerezd fokhagyma, reszelve
- friss kakukkfű
- 1 evőkanál élesztőpehely
- a tálaláshoz főtt tészta, rukkolasaláta
Elkészítés
- Enyhén sós vízben megfőztem a beluga lencsét a babérlevél társaságában.
- Mialatt főtt, egy serpenyőben a felaprított vöröshagymát 1-2 perc alatt átpirítottam a ghín.
- Hozzászórtam a kis kockákra vágott cukkinit. Közben sóztam, picit borsoztam. Amikor nagyon le akart ragadni, adtam hozzá egy kevés vizet (a lencse vagy a tészta főzővizét érdemes hozzá használni).
- Amikor a cukkini megpirult (6-8 perc), hozzászórtam a felkarikázott zöldhagymát, a tökmagot, ezzel is átsütöttem kicsit. Ha nagyon leragadt, megint öntöttem hozzá a lencse főzővizéből.
- A végén beledobtam még 1 gerezd reszelt fokhagymát, ezzel már csak 1 percig sütöttem.
- Lehúztam a tűzről, szórtam még hozzá 2-3 ágnyi felaprított friss kakukkfüvet és csombort, meg egy kanálnyi élesztőpelyhet. Aztán belekevertem a megfőtt, leszűrt lencsét.
- A mártást főtt tésztára szedtem, és megpakoltam egy kevés friss rukkolalevéllel.