Házi kölestej

Házi kölestej

Alapvetően tejmentesen szoktunk enni. Nyáron kiváltképp betartjuk ezt, ugyanis megfigyeltük, hogy a férjem pollenallergiája teljesen tünetmentes, ha nem eszik semmilyen tejterméket sem. (Egyetlen kivétel van, a ghí, amit napi szinten fogyasztunk, hiszen ezzel főzök. De hát ez maga az orvosság. ) Sok főzeléket és krémlevest eszünk, és ezekből bizony nagyon hiányzik a tejszín, a tejföl, a kefír – muszáj volt valamilyen növényi alternatíva után néznem. A boltban kapható növényi tejek és tejszínek nekem nem váltak be, maximum a zsíros kókusztejszínt használom tejszín helyett, édességekbe. Ezeknek a dobozos készítményeknek nem szeretem az ízét, a gyanúsan homogén állagát – nem hiszem, hogy jót tesznek nekünk, hogy a csomagolás környezetterheléséről ne is beszéljünk.

A frissen főzött gabonaital – nincs rá jobb szavunk, nevezzük hát gabonatejnek – viszont teljesen más dolog. Azóta különösen sokat készítek ilyeneket, amióta van házi malmom, és azzal őrlöm finomra közvetlenül főzés előtt a gabonát. Általában zabtejet és kölestejet szoktam főzni – mindkettő kiváló sós és édes ételekbe egyaránt. Az alábbi kölestej a finom íze és kiváló tápértéke mellett nagyon gazdaságos is – bő ½ liter lesz belőle, és kb. 60 forintba kerül.

Mi kell hozzá?

5 dkg köles

1 teáskanál hidegen sajtolt, semleges ízű olaj (pl. kukoricacsíraolaj)

1 csipet só

¼ vaníliarúd kikapart magjai – opcionális, csak ha édességekbe fogom felhasználni

1 evőkanál édesítőszer (pl. datolyaszirup) – opcionális, csak ha édességekbe fogom felhasználni

5 dl víz

 

Hogyan készítem malom nélkül?

  1. A kölest egy kisebb, vastag aljú száraz fazékban kevergetve illatosra sütjük 2-3 perc alatt.
  2. Ráöntjük a vizet, hozzáadjuk a sót és a vaníliát, és kb. 25 perc alatt, lefedve, időnként megkeverve puhára főzzük.
  3. Nagy teljesítményű turmixban pürésítjük, aztán finomabb szitán átszűrjük, közben hozzáöntünk még 1½ dl vizet.
  4. Belekeverjük az olajat és az édesítőszert, és üvegbe töltjük.

A hűtőben 4 napig eltartható.

Ha van otthon gabonamalmod:

  1. A kölest lisztté őröljük.
  2. A lisztet beleszórjuk egy kisebb, vastag aljú fazékba, ráöntjük a vizet, hozzáadjuk a sót és a vaníliát, és kb. 5 perc alatt, folyamatosan kevergetve összefőzzük.
  3. Ha kész, hozzáadjuk az olajat és az édesítőszert, felöntjük 1½ dl vízzel, és üvegbe töltjük (ha esetleg becsomósodott volna főzés közben, érdemes szitán ezt is átszűrni).

A hűtőben 4 napig eltartható.

A köles

  • nem, nem madáreleség, hanem az egyik legtáplálóbb, lúgosító hatású gabonánk
  • szépíti a bőrt, védi a szívet
  • mivel lassú a felszívódása, stabilan tartja a vércukorszintet
  • sokféleképpen felhasználhatjuk: főzhetjük pergősre, már-már bulgur állagúra, de krémes kását, pudingot is készíthetünk belőle.