Édesburgonyás lencsecurry

Édesburgonyás lencsecurry

Évszakváltáskor általában csinálok egy tisztítókúrát, ahol a böjtöt jógikus tisztításokkal kombinálom, a teljes emésztő- és bélrendszerem felfrissítésére.

A böjtös napokat követően még hetekig nagyon tiszta, végtelenül egyszerű ételeket kívánok. Ilyenkor érdemes hallgatni a testre, hiszen felszabadulva végre megérzi, mi tesz jót, mire van szüksége.

Zárójeles megjegyzés: a böjt szerintem a tisztuláson túl az egyik jóga-alapelv (nijáma), méghozzá a szvadjája, azaz az öntanulmányozás nagyszerű lehetősége. A szvadjája fogalmát mélyen tisztelt tanítóm csak jógikus szelfinek szokta nevezni: amikor a kamerát, azaz a figyelmedet a külvilág helyett befelé, önmagadra fordítod.

Visszatérve a táplálkozáshoz, böjt után olyan tisztává, világossá válik: nem azért élek, hogy egyek, hanem azért eszem, hogy éljek. Megbecsülök és értékelek (és élvezek!) minden falatot és kortyot, és ha esetleg a torkosság vétkébe esnék,  a testem azonnal visszajelez: hasi diszkomfort, kellemetlen feszülés, puffadás formájában jön az ejnye-bejnye.

Ez a curry nem okoz ilyet: könnyű megemészteni, és enyhe fűszerezése – nem túl sok kurkuma, babér, római kömény, gyömbér – hozzájárul a bélflóra regenerálódásához. Ugyanakkor pedig kényeztetően kellemes, tápláló, laktató, harmonikus étel.

Hidegebb, nem böjtöt követő napokon mehet bele több gyömbér és akár chili is, és persze bármilyen blansírozott zöldséggel gazdagítható.


HOZZÁVALÓK

  • 1 kisebb fej salottahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kb 2 cm-es gyömbérdarab
  • 1 teáskanál ghí (tisztított vaj)
  • 1 teáskanál kurkuma
  • ½ teáskanál római kömény, megőrölve
  • 1 csipet fahéj
  • 1 babérlevél
  • 1 csésze (2,4 dl) vörös lencse, alaposan átmosva
  • 2 közepes szem édesburgonya, kockákra vágva

ELKÉSZÍTÉS

  1. A kétféle hagymát és a gyömbért felaprítom (akár együtt egy késes aprítóban), majd egy közepes serpenyőben (a legjobb az öntöttvas) 4-5 perc alatt megpirítom a tisztított vajon.
  2. Rászórom a fűszereket, beledobom a babérlevelet, majd 2-3 perc keverés után a lecsepegtetett lencsét.
  3. Elkeverem, és felöntöm annyi vízzel, ami kb. kétujjnyira ellepi.
  4. Beledobom az édesburgonyakockákat, megsózom, és lefedve, időnként megkeverve kb. 15 perc alatt összefőzöm. Ha szükséges, pótolom még rajta a vizet – ízlés dolga, ki mennyire sűrű curryt szeret.
  5. Az étel ezzel el is készült. Kardamomos főtt rizzsel, friss csírával, kevés citromlével tálalom.