Évszakváltáskor általában csinálok egy tisztítókúrát, ahol a böjtöt jógikus tisztításokkal kombinálom, a teljes emésztő- és bélrendszerem felfrissítésére.
A böjtös napokat követően még hetekig nagyon tiszta, végtelenül egyszerű ételeket kívánok. Ilyenkor érdemes hallgatni a testre, hiszen felszabadulva végre megérzi, mi tesz jót, mire van szüksége.
Zárójeles megjegyzés: a böjt szerintem a tisztuláson túl az egyik jóga-alapelv (nijáma), méghozzá a szvadjája, azaz az öntanulmányozás nagyszerű lehetősége. A szvadjája fogalmát mélyen tisztelt tanítóm csak jógikus szelfinek szokta nevezni: amikor a kamerát, azaz a figyelmedet a külvilág helyett befelé, önmagadra fordítod.
Visszatérve a táplálkozáshoz, böjt után olyan tisztává, világossá válik: nem azért élek, hogy egyek, hanem azért eszem, hogy éljek. Megbecsülök és értékelek (és élvezek!) minden falatot és kortyot, és ha esetleg a torkosság vétkébe esnék, a testem azonnal visszajelez: hasi diszkomfort, kellemetlen feszülés, puffadás formájában jön az ejnye-bejnye.
Ez a curry nem okoz ilyet: könnyű megemészteni, és enyhe fűszerezése – nem túl sok kurkuma, babér, római kömény, gyömbér – hozzájárul a bélflóra regenerálódásához. Ugyanakkor pedig kényeztetően kellemes, tápláló, laktató, harmonikus étel.
Hidegebb, nem böjtöt követő napokon mehet bele több gyömbér és akár chili is, és persze bármilyen blansírozott zöldséggel gazdagítható.
HOZZÁVALÓK
- 1 kisebb fej salottahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kb 2 cm-es gyömbérdarab
- 1 teáskanál ghí (tisztított vaj)
- 1 teáskanál kurkuma
- ½ teáskanál római kömény, megőrölve
- 1 csipet fahéj
- 1 babérlevél
- 1 csésze (2,4 dl) vörös lencse, alaposan átmosva
- 2 közepes szem édesburgonya, kockákra vágva
- só
ELKÉSZÍTÉS
- A kétféle hagymát és a gyömbért felaprítom (akár együtt egy késes aprítóban), majd egy közepes serpenyőben (a legjobb az öntöttvas) 4-5 perc alatt megpirítom a tisztított vajon.
- Rászórom a fűszereket, beledobom a babérlevelet, majd 2-3 perc keverés után a lecsepegtetett lencsét.
- Elkeverem, és felöntöm annyi vízzel, ami kb. kétujjnyira ellepi.
- Beledobom az édesburgonyakockákat, megsózom, és lefedve, időnként megkeverve kb. 15 perc alatt összefőzöm. Ha szükséges, pótolom még rajta a vizet – ízlés dolga, ki mennyire sűrű curryt szeret.
- Az étel ezzel el is készült. Kardamomos főtt rizzsel, friss csírával, kevés citromlével tálalom.